Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 03.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: V.A.
Titlul articolului: Marko Bela: România nu mai este demult un stat naţional
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-jurnalul/marko-bela-romania-nu-mai-este-demult-un-stat-national-403001.html


România este doar conform Constituţiei stat naţional, în realitate nu mai este demult, a declarat ieri pentru MTI preşedintele UDMR, Marko Bela, în replică la declaraţia făcută la Budapesta de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căreia România nu va acorda niciodată autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc.

Opinia preşedintelui Traian Băsescu privind autonomia teritorială şi drepturile colective era cunoscută, dar la Budapesta ea a fost formulată mult mai dur şi mai puţin diplomatic faţă de trecut, a spus Marko Bela, care a mai adăugat că în politică nu se obişnuieşte să se spună 'niciodată'.
Preşedintele Traian Băsescu - care efectuează, în zilele de 2 şi 3 februarie, o vizită de stat în Republica Ungară, la invitaţia omologului său, László Sólyom - declarase, luni, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, el subliniind că potrivit art. 1 din Constituţie ţara noastră este stat naţional, unitar şi suveran. Preşedintele Băsescu a fost întrebat în conferinţa de presă comună susţinută cu omologul său ungar, Laszlo Solyom, dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască şi dacă da, când va fi posibil acest lucru. 'Dacă mă întrebaţi de termen vă pot spune: niciodată. Asta pentru că România este definită ca stat unitar, naţional şi suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea altă abordare decât Constituţia României', a subliniat cu acel prilej preşedintele Băsescu. (V.A.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.